Bireysel Emeklilik

Emekliliğinizde isteklerinizi gerçekleştirmek için daha fazla zamanınız olacak. Türkiyedeki insanların yaşam süresi arttı. Bu belirgin artış, emeklilikte geçireceğiniz sürenin de artacağını gösteriyor.

Aylık maaşınız


Sisteme giriş yaşınıza ve ödediğiniz tutara bağlı olarak değişiklik gösterir.

Örneğin; 21 yaşındasınız ve Geleceğin Emeklilik Planı aldınız. Ayda 120 TL ödeyerek brüt 105.000-162.000 TL arası birikim elde eder, 520-803 TL arası aylık maaş alırsınız.(*) 
Örneğin; 35 yaşında Ev Hanımları Emeklilik Planı aldınız, ayda 95 TL ödeyerek emekli olduğunuzda brüt 39.000-50.000 TL arası birikim elde eder, 191-246 TL arası aylık maaş alırsınız.(*)

(*) 1) T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenen getiri oranlarına göre 56 yaşında alınacak Emeklilik birikimi ve yıllık gelirin hesaplanmasında iyimser durumda 2013 yılına kadar %11, bundan sonraki yıllar için %8; kötümser durumda 2013 yılına kadar %9, bundan sonraki yıllar için %6 getiri oranı kullanılmıştır.
2) Hesaplamalar, aylık katkı paylarının yıllık karşılığı olarak otomatik ödeme veya kredi kartı ile yapıldığı varsayımıyla yapılmıştır.
3) Tahmini Emeklilik birikimi ve emeklilik maaşı; T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmiş olan yatırım getirilerine göre hazırlanan bir projeksiyon olup, taahhüt değildir. Ekonomik koşullara göre bu değerler artabilir veya azalabilir.
4) Birikim ve aylık maaş tutarları bugünkü satın alma gücünü ifade etmektedir. 
5) Emeklilik birikiminin %25’i vergiden muaf olup geriye kalan tutar üzerinden %5 gelir vergisi stopaj kesintisi yapılır.
6) Aylık maaş tutarları, kapital iadesiz yıllık gelir sigortası alındığı varsayımına göre hesaplanmıştır. Farklı gelir sigortası türlerine göre aylık maaş miktarı değişiklik gösterebilir.


Sizden sonra


Birikmiş paranız ya kanuni varislerinize ya da sizin belirlediğiniz kişi/kişilere ödenir.

Emeklilik sözleşmesi devam ederken vefat etmeniz halinde, ödeme Medeni Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla, sizin tayin ettiğiniz ve sözleşmede belirttiğiniz lehdar veya lehdarlara yapılır. İstediğiniz kişi/ kişileri lehdar olarak tayin edebilirsiniz. Lehdar tayin etmemişseniz vefatınız halinde hak sahibi kanuni varislerinizdir.

Sözleşme süresi boyunca lehdarı değiştirebilir veya lehdar tayin etme işlemini iptal edebilirsiniz. Lehdar, emeklilik sözleşmenize taraf değildir.



Emekli olmanız için


10 yıl ödeyip 56 yaşını doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.

Bireysel emekliliksistemine giriş yaptığınız tarihten itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmanız ve 10 yıl süreyle katkı payı ödemeniz koşuluyla 56 yaşını doldurduktan sonra emekliliğe hak kazanırsınız.



Herkes adına yaptırabilirsiniz


Herkes adına yatırım yapabilirsiniz ama sözleşmeyi başkasına devredemezsiniz.

Bireysel emeklilik sözleşmesine katılımcı nam ve hesabına hareket eden kişi olarak da eşinizin, çocuğunuzun yada yaptırmak istediğiniz kişinin imza atması gerekmektedir. Siz, katılımcı nam ve hesabına katkı paylarını ödeyebilirsiniz.

Ama devredemezsiniz.
Bireysel emeklilik sözleşmesinin başka bir kişiye devredilmesi mümkün değildir. Sözleşmeden doğan haklardan yanlızca katılımcı yararlanabilir.



Başka bir emeklilik şirketinden aktarım yapabilirsiniz


Evet, ancak 1 yıllık süre koşulunu gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Bireysel emeklilik sözleşmenizin yürürlük tarihinden itibaren en az 1 yıl süreyle mevcut şirketinizde kalmanız durumunda birikimlerinizin tamamını başka şirkete aktarabilirsiniz. Yeni emeklilik sözleşmeniz için giriş aidatı alınmaz ve sistemdeki süreye ilişkin haklarınız korunur.



Hesaplarınızı birleştirebilirsiniz


Evet, birleştirebilirsiniz.

Aynı şirket veya farklı şirketlerdeki Bireysel emeklilik hesaplarınızı birleştirebilirsiniz. Hesap birleştirme ile sisteme giriş tarihinizden kaynaklanan süreye ilişkin haklarınız korunur. Farklı şirketlerdeki hesaplarınızı birleştirebilmeniz için kapanacak olan hesabınıza ait emeklilik sözleşmesinin ilgili şirkette en az 1 yıl kalmış olmasıgerekir. Hesap birleştirme işlemi sırasında varsa giriş aidatı dışında herhangi bir kesinti yapılmaz. Fon dağılım ve plan değişikliği haklarınızı birleştiremez ve birleştirdiğiniz hesapları geri ayrıştıramazsınız




Neden bireysel emeklilik

Emekliliğinizde isteklerinizi gerçekleştirmek için daha fazla zamanınız olacak. Türkiyedeki insanların yaşam süresi arttı. Bu belirgin artış, emeklilikte geçireceğiniz sürenin de artacağını gösteriyor.

Yıl

Erkekler

Kadınlar

1996

65,9

70,6

2006

69,1

74,0

Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu, 2006

İsteklerinizi gerçekleştirmek için emekliliğinizde daha fazla gelire ihtiyaç duyacaksınız.Emeklilikte şu an sahip olduğunuzdan çok daha fazla boş zamanınız olacak. Boş zamanınızı keyifli geçirebilmek için ise paraya ihtiyaç duyacaksınız.

 

Uyku

Mesai

İşe Ulaşım

Boş Zaman

Çalışan

7 saat

9 saat

1 saat

7 saat

Emekli

7 saat

-

-

17 saat


Eğer bugün emekli olsaydınız gelir ve giderleriniz ne olacaktı?

İşte cevaplar... 

Hane halkı başına aylık ortalama harcama tutarı (*)
1.452 TL
SSK ortalama emekli aylığı (**)
  676 TL
Fark
  776 TL

(*) T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 18 Eylül 2008 tarihinde yayımlanan “2007 Hanehalkı Tüketim Harcaması Sonuçları”nda belirtilen Türkiyede hanehalkı başına aylık ortalama tüketim harcaması tutarının 2008 yılı Aralık ayında açıklanan ve bir önceki yılın aynı ayına göre fiyat artışını gösteren TÜFE oranında (%10,06) artırılması ile hesaplanmıştır.
(**) Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) tarafından Ocak 2008 için açıklanan tutarın, 2008 yılı Aralık ayında açıklanan ve on iki aylık ortalamalara göre fiyat artışını gösteren TÜFE oranında (%10,44) artırılması ile hesaplanmıştır.

Aradaki farkı karşılamanız için size bir önerimiz var:

Anadolu Hayat Emeklilikten bireysel emeklilik ürünleri 

Tabloda farklı yaşlarda sisteme katılan kişilerin aylık 776 TL maaş alması için ödemesi gereken katkı paylarını bulabilirsiniz. 
Ne kadar erken başlarsanız, o kadar az katkı payı ile bütçenizi zorlamadan emekli olabilirsiniz.

Yaş
Plan
Yıl
Senaryo
Toplam Birikim
Aylık Katkı Payı
25
Geleceğin Emeklilik Planı
32
Senaryo1
156.304 TL
149 TL
25
32
Senaryo2
156.304 TL
218 TL
35
22
Senaryo1
156.304 TL
300 TL
35
22
Senaryo2
156.304 TL
382 TL
40
17
Senaryo1
156.304 TL
447 TL
40
17
Senaryo2
156.304 TL
541 TL

AÇIKLAMALAR:

1. Hane halkından sadece 1 kişinin SSKdan ortalama emekli aylığı aldığı varsayılmıştır.
2. Aylık katkı payı tutarı, 56 yaşında emekli olan kişinin aylık 776 TL emekli maaşı alması için ödemesi gereken tahmini katkı payı tutarını göstermektedir. 
3. T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığınca belirlenen oranlar üzerinden hesaplama yapılmış olup, Senaryo 1de 2013 yılına kadar %11, bundan sonraki yıllar için %8; Senaryo 2de ise 2013 yılına kadar %9, bundan sonraki yıllar için %6 reel getiri oranı kullanılmıştır. Değerler bugünkü alım gücü üzerinden elde edilmiştir.
4. Tahmini emeklilik birikimi ve emekli maaşı; T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmiş olan yatırım getirilerine göre hazırlanan bir projeksiyon olup, taahhüt değildir. Ekonomik koşullara göre bu değerler artabilir ya da azalabilir.
5. Yönetim gideri kesintisi Senaryo 1 ve Senaryo 2 için %3, fon işletim gideri kesintisi yıllık %2,34tür.
6. Emeklilik birikiminin %25i vergiden muaf olup, geriye kalan tutar üzerinden %5 stopaj kesintisi yapılır.
7. Ödeme şeklinin kredi kartı ya da otomatik ödeme talimatı olduğu varsayılmıştır.
8.Yıllık gelir sigortası, emeklilik sözleşmesinin bir parçası olmayıp, emekliliğe hak kazandıktan sonra kişinin tercihine göre düzenlenecek ayrı bir sözleşmedir




Bireysel emeklilik ne kazandırır
Bireysel Emeklililik Sisteminde her şekilde kazanırsınız



Diğer yatırım araçlarına kıyasla kazanırsınız, çünkü önemli bir vergi avantajına sahipsiziniz.

• Bireysel Emeklilik Sistemi, bütün diğer yatırım araçlarını kapsayan bir yapıya sahiptir.
• Emeklilik yatırım fonları piysadaki yatırım fonlarına göre daha düşük kesintilere sahiptir.
• Bireysel Emeklilik Sistemi diğer araçlarda olmayan vergi avantajları da sağlanmaktadır.


Daha çok kazanmak için

Daha fazla yatırarak, elinize toplu para geçtiğinde ara ödemeler yaparak ve katkı paylarınızı düzenli ödeyerek daha çok birikim elde edebilirsiniz
Size en uygun fon dağılımını seçerek ve gerekli gördüğünüzde fonlarınızı değiştirerek İş Pörtföy Yönetimi A.Ş.nin profesyonel yönetiminde daha çok kazanabilirsiniz.
Düzenli katkı payınızı artırabilirsiniz.
Düzenli katkı payınızı istediğiniz zaman istediğiniz miktarda artırabilirsiniz.
Piyasa şartlarına göre değişiklik yapabilirsiniz.
Piyasaların durumuna göre yılda azami 4 kez emeklilik planınızı, 6 kez katkı paylarınızın fonlar arasındaki dağılım oranları veya tutarlarını değiştirebilirsiniz.
Ara ödemeler yapabilirsiniz.
Hesabınıza dilediğiniz zaman düzenli katkı dışında da ödeme yapabilirsiniz.Bu ara ödemeler saçtiğiniz emeklilik planındaki fonlara yönlendirilerek değerlendirilir ve düzenli katkı payı ödemelerinizin tabi olduğu yönetim gideri kesintisine tabi tutulur.

Vergi avantajıyla her zaman kazanırsınız. 


Katkı paylarını ödemeniz esnasında kazanırsınız.


Yatırdığınız her 100 TLnin 20 TLsi (*) vergi avantajı olarak size geri dönmektedir.

Ücretli çalışansanız
; ödediğiniz katkı paylarını, ödediğiniz ayda elde ettiğiniz brüt ücretin %10’unu ve yıllık olarak brüt asgari ücretin yıllık tutarını aşamamak kaydıyla gelir vergisi matrahından indirebilirsiniz.

Yıllık beyanname veriyorsanız 
yıllık gelirinizin %10’unu ve brüt asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak kaydıyla ödediğiniz katkı paylarını gelirinizin elde edildiği yılda ödemeniz şartıyla vergi matrahından indirebilirsiniz. 


Örnek

Bir ücretlinin ücret matrahının tespitinde indirim konusu yapabileceği katkı payı ödemelerine ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir.
Aylık Brüt Ücret

1.200 TL

Katkı Payı Ödemesi

120 TL

Brüt Asgari Ücretin Yıllık Tutarı (*)

7.992 TL

Aylık Brüt Ücretin %10u

120 TL

İndirim Konusu Yapılabilecek Tutar

120 TL

Vergi Avantajı (**) (120 x 0.2)

24 TL

Net Maliyet (120-24)

96 TL

(*) 2009 yılı ilk altı aylık brüt asgari ücret tutarını ifade etmektedir.
(**) Gelir Vergisi oranının %20 olduğu varsayılmaktadır.

Katkı paylarınız değerlenirken kazanırsınız.
Bireysel Emeklilik  şirketleri bünyesinde kurulacak emeklilik fonlarının kazançları, kurumlar vergisi ve gelir vergisi kesintisinden (Stopajından) istisna edilmiştir.
Emekli olduğunuzda kazanırsınız.
10 yıl düzenli ödeme yapıp, 56 yaşını tamamladığınızda emekliliğe hak kazanırsınız. Emekliliğe hak kazandığınızda, emeklilik birikimimizin %25’i vergiden muaf tutularak geri kalan birikim üzerinden %5 oranında vergi kesintisi yapılmaktadır.
Maaş alırken kazanırsınız.
Yıllık gelir sigortası kapsamındaki emeklilik aylıklarının tamamı gelir vergisinden istisnadır.




Bireysel emeklilikte haklarınız

Değişiklik yapabilirsiniz

Yılda azami 4 kez emeklilik planınızı, 6 kez katkı payınızın fonlar arasındaki dağılım oranları ve dağılım tutarlarını değiştirebilirsiniz. 

Ara ödeme yapabilirsiniz

Dilediğiniz zaman bireysel emeklilikhesabınıza düzenli katkı payı dışında da ödeme yapabilirsiniz.

Vergi indiriminden yararlanabilirsiniz

Kendiniz ve/veya eşiniz adına ödediğiniz katkı payı tutarlarını belirli limitler dahilinde gelir vergisi matrahınızdan indirebilirsiniz.

Toplu/Kısmi para veya maaş alabilirsiniz

Emekliliğe hak kazanmanız halinde birikiminizi kısmen ya da tamamenalabilir ya da yapacağınız gelir sigortası sözleşmesi hükümlerine göre tarafınızamaaş bağlanmasını talep edebilirsiniz. Kısmen ödeme yapılmasını talep etmeniz durumunda belirlediğiniz ödeme dönemleri ve tutarlarını yılda en fazla 2 kez değiştirebilirsiniz. Birden fazla emeklilik sözleşmenizin bulunması halinde, tüm sözleşmelerinizden emekliliğe hak kazanabilmeniz için en az birinden bu hakkı kazanmanız yeterlidir.

Hesaplarınızı birleştirebilirsiniz

Hesap birleştirme sisteme giriş tarihinizden kaynaklanan süreye ilişkin haklarınız korunur. Farklı şirketlerdeki hesaplarınızı birleştirebilmeniz için kapanacak olan hesabınıza ait emeklilik sözleşmesinin ilgili şirkette en az 1 yıl kalmış olması gerekir. 

Aktarabilirsiniz

Emeklilik sözleşmenizin yürürlük tarihinden itibaren en az 1 yıl sonra birikiminizi başka bir emeklilik şirketine aktarabilirsiniz. Aktarım yaptıktan sonra kurulan yeni emeklilik sözleşmesi için giriş aidatı ödemezsiniz.

Ara verebilirsiniz

Emekliliğe hak kazanmadan önce ödeme güçlüğüne düşerseniz istediğiniz zaman emeklilik sözleşmesine katkıda bulunmaya ara verebilirsiniz.

Ayrılabilirsiniz

Emeklilik sözleşme süresi içinde ve emekliliğe hak kazanmadan önce herhangi bir anda kendi isteğinizle sistemden ayrılabilirsiniz. Ancak birikimlerinizden stopaj ve varsa giriş aidatı kesilir.

Vazgeçebilirsiniz

Emeklilik sözleşmeniz yürürlüğe girmeden önce vazgeçebilirsiniz. Emeklilik sözleşmeniz, Emeklilik Sözleşmesi Teklif Formunuimzaladığınız tarihi takip eden 30. günde yürürlüğe girer. Vazgeçmeniz durumunda, yaptığınız tüm ödemeler hiç bir kesinti yapılmadan ve varsa fon gelirleri ile birlikte 7 iş günü içinde tarafınıza iade edilir.





Emekli olduğumda ne olacak
Emekli olduğunuzda, birikimizini toplu ya da kısmi olarak alabileceğiniz gibi tercihinize göre maaş da alabilirsiniz.

• Birikiminizi toplu olarak alabilirsiniz. Toplu para seçeneğini birikimlerinizin tamamı veya bir kısmı için kullanabilirsiniz. Birikimlerin sadece bir kısmının alınması durumunda, kalan tutarı “programlı geri ödeme” veya "yıllık gelir sigortası" olarak almanız gerekmektedir.
• Birikimlerinizi bireysel emeklilik sistemi içinde kalarak "programlı geri ödeme" şeklinde alabilirsiniz. Bu durumda, plan değişikliği yoluyla “emeklilik gelir planı” adı altında oluşturulmuş emeklilik planına dahil olursunuz. 
• Birikimlerinizi yıllık gelir sigortası sözleşmesine aktarabilir ve size sunulacak farklı maaş alternatiflerinden faydalanabilirsiniz. Hak kazanmış olduğunuz birikimlerinizi yukarıda belirtilen seçenekler arasında paylaştırabilir ya da emeklilik kararınızı erteleyerek bireysel emeklilik sisteminde katkı payı ödemeye devam edebilirsiniz.

Maaş alırken, birikiminiz azalmaz; birikiminizin karı üzerinden maaş almaya devam edersiniz.

Maaş alırken birikiminiz azalmaz, birikiminizin kârı üzerinden maaş alırsınız. Maaş almamayı tercih ederseniz ya da tercih ettiğiniz maaş seçeneği düşük olursa, birikiminiz daha hızlı artmaya devam eder. Tercih ettiğiniz maaş seçeneği yüksek olursa, birikiminiz daha yavaş artar; ancak bu durumda bile birikiminiz artarak değerlenmeye devam eder.

Gelir sigortalarında, 5 maaş seçeneğinden birini tercih edebilirsiniz. 
Siz maaş almaya devam ederken birikiminiz artarak değerlenir.

Örneğin; 200.000 TL emeklilik birikiminiz varsa
aşağıdaki aylık maaş seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz (*)
1.Tercih

1.932 TL

2.Tercih

3.011 TL

3.Tercih

4.091 TL

4.Tercih

5.171 TL

5.Tercih

5.819 TL


(*) Hesaplamalar 27 Ocak 2009 tarihi itibariyle yapılmış olup, 2009 yılı için %16 tahmini kar payı oranı kullanılmıştır. Ürünün kapital iadeli olduğu ve ömür boyu gelir sağladığı varsayılmıştır.

Diğer Sayfalar

Duyurular

  • Ödemelerinize %10 indirim

    Zorunlu poliçeler hariç, prim ödemelerinizi herhangi bir bankanın kred... Tümü

© 2013 Çiğdem Sigorta. Tüm hakları saklıdır. Bu site TUBİBA tarafından hazırlanmıştır. Giriş.